Shakerkök – klassisk elegans för ditt kök

06 november 2023
Maja Bergman Lindberg

editorial

Är du trött på ditt gamla kök och vill ge det en uppfräschning? Då kan ett shakerkök vara det perfekta valet för dig. Med sin tidlösa design och klassiska elegans passar shakerköket in i både traditionella och moderna hem. I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad ett shakerkök är och vilka fördelar det har. Läs vidare för att få inspiration till ditt nästa köksrenoveringsprojekt!

Vad karakteriserar ett shakerkök?

Ett shakerkök är inspirerat av shakerrörelsen, en religiös sekt som grundades på 1700-talet i USA. Shakerrörelsen betonade enkelhet, funktionalitet och kvalitet vilket återspeglas i shakerkökets design. Karakteristiska drag för ett shakerkök inkluderar släta och raka köksluckor, ofta med en ram runt och paneler i mitten. Träet är vanligtvis målat i en ljust neutral färg som vitt eller grått, men naturliga trätoner används också ofta.

Shakerkök

Fördelar med ett shakerkök

Tidlös design

En av fördelarna med ett shakerkök är dess tidlösa design. Eftersom shakerkökets utseende inte är beroende av trender kommer det att vara lika stilfullt och aktuellt idag som om tio år. Detta gör att shakerköket är ett långsiktigt val som du kan njuta av under lång tid.

Anpassningsbart

Shakerköket är också mycket anpassningsbart, vilket gör att du kan skapa ditt drömkök. Du kan välja mellan olika färger och material för köksluckorna, samt olika handtag och beslag för att ge ditt kök en personlig touch. Oavsett om du föredrar en mer traditionell eller modern stil kan du skapa precis det utseendet med ett shakerkök.

Hur underhåller man ett shakerkök?

Ett shakerkök är relativt enkelt att underhålla. För att hålla köksluckorna rena och fina räcker det oftast med att torka av dem med en fuktig trasa och mild rengöring. Undvik starka kemikalier och slipande material som kan skada ytan. Trädet kan behöva oljas eller poleras med jämna mellanrum för att behålla sin naturliga lyster.

Fler nyheter